De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 407,60 punten. In Londen verloor farmaciebedrijf AstraZeneca bijna twee procent, na het afketsen van een megaovername door het Amerikaanse Pfizer.

De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag voorzichtig verder omhoog. Beleggers deden het rustig aan na de koerswinsten van een dag eerder en wachten op richting uit de Verenigde Staten, waar de beurzen maandag gesloten waren.

,, In Amsterdam zit de AEX tegen de recente top aan en in Duitsland nadert de DAX de 10.000 punten. Je krijgt de indruk dat de beurzen maar een kant op willen, en dat is omhoog. Er zijn echter weinig redenen om verder te stijgen, maar er is nog altijd geen alternatief voor aandelen. Voor de rest is het redelijk rustig op de beurzen en wordt er uitgekeken naar de economische cijfers uit de VS, die vanmiddag naar buiten komen“, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 407,60 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 660,78 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd. De DAX in Frankfurt won 0,5 procent en in Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, steeg de FTSE 0,6 procent.

Grootste stijger in de AEX was digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto met een winst van 1,7 procent na een opdracht van de Moldavische overheid. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan met een verlies van 0,9 procent.

Alstom daalde 0,4 procent in Parijs. Volgens persbureau Reuters staat het Duitse industrieconcern Siemens (min 0,2 procent) op het punt een formeel bod uit te brengen op zijn Franse branchegenoot. De Duitsers gaan daarmee de strijd aan met het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE), dat al een bod op Alstom heeft uitgebracht.

Pillenfusie Pfizer en AstraZeneca mislukt

In Londen verloor AstraZeneca bijna 2 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer is niet langer van plan een bod uit te brengen op zijn Britse branchegenoot. AstraZeneca wees de afgelopen weken diverse toenaderingspogingen van Pfizer af en ging begin vorige week ook niet in op een laatste aanbod van de Amerikanen.

Lloyds Banking Group klom meer dan 1 procent. De Britse bank brengt een deel van dochteronderneming TSB naar de beurs. Lloyds komt daarmee tegemoet aan de eisen die Brussel heeft gesteld naar aanleiding van de staatssteun die het concern in 2008 ontving.

De euro was 1,3645 dollar waard, tegen 1,3650 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 104,03 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 109,96 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl